Как се приготвя истинско еспресо

Качеството на истинското еспресо пряко зависи от качеството на кафените зърна, от които се приготвя. С други думи, произходът на зърната, съставът на смесите, начинът на изпичане, на смилане и свежестта на кафето – всички тези фактори влияят на качеството на напитката. Машината, която се използва за приготвяне на кафето е другият основен фактор за постигане на съвършен вкус.

Real Espresso

Най-важните характеристики на кафемашината

За извличане на максималните качества на кафето е необходима машина, която притежава помпа с високо налягане.
Ако налягането в кафемашината не е достатъчно високо пяната на кафето е неравна, с недостатъчно плътна и нежна консистенция и ароматът не е ярко изразен.

Време за приготвяне на чаша еспресо

Идеалното еспресо се приготвя за 20-25 секунди, за да се образува мека и плътна пяна и за да се извлече максималният букет от аромати на кафето.
Ако времето за приготвяне е по-кратко, вкусът на еспресото е по-слаб и пяната не е плътна.
Ако времето за приготвяне е по-дълго, кафето придобива неприятно горчив вкус и пяната не е с плътна консистенция.

Идеална температура за приготвяне на чаша еспресо

Температурата на водата трябва да бъде от 83  ͦС до 89  ͦС (температурата за приготвяне е различна от температурата, която се препоръчва за пиене на кафе).

Водата под тази температура не успява да разгърне ароматния профил на кафето, пяната се получава с нееднородна консистенция.
Водата над тази температура „изгаря“ ароматът на кафето.

Всичко необходимо за приготвянето на идеално еспресо кафе може да откриете на сайта ни www.coffeestore.bg